Опубліковано детальний огляд українського бронеавтомобіля Inguar-3

Опубліковано детальний огляд українського бронеавтомобіля Inguar-3

13 квітня 2024
0

Новий бронеавтомобіль Inguar-3 класу MRAP від української компанії Inguar Defense нещодавно побував на тест-драйві у журналістів Militarnyi. Назва Inguar походить від слів «оn guard» (з англ. «Бути на варті»). Тому девіз проекту дали слушний: «На варті свободи». Цифра «3» говорить про те, що буде розроблена ціла лінійка бронеавтомобілів, як легшого, так і важчого класів.

Унікальність Inguar-3 в тому, що машина побудована на оригінальному власному шасі, яке здатне витримувати більше навантаження. Це і дало можливість забезпечити клас протимінного та балістичного захисту Level 3 по STATAG 4569. Корпус захищає від бронебійних куль 7,62 мм та може витримати підрив 8 кг тротилу.

У цьому заслуга V-подібного днища зі шведської сталі Armos 500Т, завтовшки 16 мм по центру та 8 мм з боків. Реальних випробувань поки що не проводилося. Все було розраховане за допомогою математичного моделювання за участю спеціалістів Центрального НДІ Міноборони України.

Що ж до корпусу, то тут застосовується комбіноване бронювання - зовнішні панелі з алюмінію завтовшки 16 мм, швейцарського виробництва AMG5, а за ними шведська сталь Armos 500 Т завтовшки 8 мм. Броньовані панелі, так само як і кулестійке скло можна легко замінити, відкрутивши відповідні болти. У представленому виконанні машина має споряджену масу 12 т і повну 15 т. Передбачено навіть тривісний варіант (6х6) зі збільшеним на 7 т навантаженням.

У даному випадку Inguar-3 показаний у десантній версії - у задній частині встановлено чотири протимінні сидіння за стандартами НАТО. Усього їх може бути шість.

В основному салоні ще чотири крісла, включаючи водійське. Кузов зроблений модульним, що дозволяє робити конфігурацію під різні завдання - перевезення вантажів, встановлення різного озброєння. У салоні є фільтровентиляційна установка, автономні обігрівач та кондиціонер. Є й система пожежогасіння, причому із двома комплектами піропатронів, що дозволяє ліквідувати повторне займання.

На даху буде встановлена турель під чотири види озброєння: кулемети Browning, ДШК та НСВТ, а також автоматичний гранатомет МК-19. Передбачається комплектація РЕБ вітчизняної розробки. Планується ще й додатковий захист від дронів - сітки чи решітки.

У рух Inguar-3 наводить 7,2-літровий турбодизель Deutz потужністю 350 к. с. і максимальним крутним моментом 1500 Нм. Він працює у парі з автоматичною коробкою передач Allison.

Підвіска всіх коліс незалежна - її разом із роздавальною коробкою виготовила відома чеська компанія ADS. Високу прохідність забезпечують кліренс в 450 мм (найбільший серед вітчизняних бронемашин), міжосьові та міжколісні диференціали, що блокуються, а також система централізованого регулювання тиску в шинах. Самі шини досить круті - Michelin розмірності 395/85R20. Максимальна швидкість по шосе - 120 км/год.

Розробники відзначають наявність борт-комп'ютера та просунутого програмного забезпечення, яке дозволяє захистити вузли та агрегати від поломки. Так, наприклад, при включеному блокуванні переднього міжколісного диференціала автомобіль не зможе їхати швидше за 20 км/год. Автоматика не дасть поїхати і із затягнутим «ручником».

Вся інформація висвічується на великому екрані цифрового щитка приладів. Сюди також передається зображення з камер бокового огляду, встановлених поруч із зовнішніми дзеркалами. Машина також обладнана камерами спереду та ззаду, а також камерою нічного бачення.

Поки що Inguar-3 існує у єдиному екземплярі. Випробування вже практично завершено і розробники сподіваються на швидке отримання допуску Міноборони. Розробка та виготовлення експериментального зразка обійшлася майже в 700 тис. доларів. Серійна машина коштуватиме менше - близько 420 тисяч доларів.

Джерело: Авто Центр

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація