На купівлю нових автомобілів у 1 кварталі 2024 року українці витратили рекордну суму грошей

На купівлю нових автомобілів у 1 кварталі 2024 року українці витратили рекордну суму грошей

25 квітня 2024
0

За 1-й квартал 2024 року на купівлю нових легкових та комерційних автомобілів в Україні було витрачено майже 25 млрд. грн. (еквівалент 581 млн. євро за поточним курсом), що є найбільшим показником за останні як мінімум 6 років. І це на третину більше, ніж було витрачено за перші 3 місяці минулого року.

За розрахунками AUTO-Consulting, в минулому році за 1-й квартал нові автомобілі обійшлись українцям в майже 19 млрд. грн. (456 млн. євро за минулорічним курсом євро). Зростання - +31,4% в гривневому еквіваленті.

Цікаво, що цьогорічний показник в 25 млрд. грн. є і найбільшим навіть у порівнянні з до військовими роками. Наприклад, якщо порівняти фінансову ємність за перший квартал 2021 року, коли на купівлю нових авто було витрачено 606 млн. євро, що становило за тогорічним курсом біля 20 млрд. грн.

Аналогічно, за 1-й квартал 2020-го та 2019-го років нові автівки обійшлись українцям в 550 млн. євро та 507 млн. євро відповідно. Це навіть менше цьогорічних показників у європейській валюті.

Такі рекордні показники витрачених коштів пояснюються великим відкладеним попитом на закупівлю нових автомобілів та значним зсувом тренду на купівлю більш коштовних автомобілів. Також на ринку практично відсутній сегмент бюджетних автомобілів. Крім того, значний вплив на ринок мають електрокари, які дещо дорожчі за середню вартість нового авто, що купується.

Також, багато коштів витрачається на оновлення автопарків державних структур, які закуповують більш дорогі автомобілі. Ну і в цілому автомобільна інфляція впливає на середню вартість нового автомобіля. Експерти прогнозують, що з відновленням авторинку на купівлю нових авто будуть витрачатись ще більші кошти.

Джерело: AUTO-Consulting

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація